0

LED begreber

Lysfarven

Hvidt lys beskrives efter lysets farvetemperautur, der angives efter kelvinskalaen. På denne måde kan man altså skelne mellem forskellige nuancer af hvid. Generelt gælder det, at en lav farvetemperatur svarer til en såkaldt ”varm” lysfarve. Altså en lysfarve med en meget gulligt, nærmest rødlig skær. I den modsatte ende af spektret er lysfarven i stedt meget ”kold”, hvilket kommer til udtryk i et nærmest blåligt skær.

Nedenfor ses skalaen for hvidt lys.

Farvetemperatur

De forskellige farvetemperaturer har forskellige anvendelsesmuligheder. Eksempelvis er en lyskilde med en farvetemperatur i området omkring 5000 K (almindeligt dagslys) specielt brugbar i situationer hvor farver skal gengives så "ægte" som muligt, for eksempel på trykkerier, i gallerier og atelierer. En lyskilde med farvetemperatur omkring 2600-2800 K benyttes derimod oftest til belysning på steder, hvor der skal skabes en hyggelig, varm stemning. Eksempelvis i en privat stue eller på en restaurant.

Oftest sælges belysning på til 7000K, men området mellem 2600K og 3200K er klart det mest populære i Danmark. En traditionel glødepære har en farvetemperatur på 2600K mens halogen har en temperatur på 2700K.

Candela sælger som udgangspunkt produkter med en farvetemperatur på 2700K eller 3000K, men andre lysfarver kan købes på bestilling.

 

Lysudbytte

Der er flere måder at måle og beskrive lysudbyttet fra en lyskilde. Nedenfor beskrives 3 centrale begreber, der giver et sammenligningsgrundlag når fx halogenspots skal udskiftes med LED.

Lysstrøm - Lumen
Lumen måles på alle lyskilder som et udtryk for den totale lysudsendelse. Antallet af lumen opgøres ved, at man hænger lyskilden (f.eks. et LED-spot) op inden i en stor, hvid, lukket kugle. Herefter måler man hvor meget lys som rammer indersiden af kuglen 360 grader rundt. 

Lysudbytte - Lumen pr. Watt.
Dette tal benævnes ofte netop lysudbytte. Her tager man lyseffekten i forhold til effektforbruget for lyskilden. Hermed er tallet et udtryk for, hvor effektiv lyskilden er. Almindelige halogenspots er typisk mellem 10 og 15 lm/W, mens LED typisk ligger mellem 40 og 50 lm/W.

 

Lysstyrke - Candela
Candela betyder lysstyrke og er et centralt begreb, når produkter skal sammenlignes. Dette begreb angiver nemlig lyset inden for et nærmere område, hvilket er særligt centralt når LED spots og halogen skal sammenlignes. Dette fordi halogen sender en stor mængde lys i andre retninger end den ønskede, mens LED spots sender den fulde mængde lys i den ønskede retning. Se et eksempel herpå, på vores side hvor halogen lys sammenlignes med LED lys.

Candela beskriver således lysstrømmen set i forhold til udstrålingsvinklen – eller rettere sagt rumvinklen.

Hermed opnår man en sammenligningsfaktor, der sammenligner lyset inden for netop det område, man med valg af spredningsvinkel ønsker belyst.
Hermed opnås et højere antal Candela for en lyskilde, hvis spredningsvinklen mindskes.